søndag 23. januar 2022

Smartere Hjem - Varm Glede

Jeg setter så pris på å komme tilbake fra tur til et smartere hjem, hvor jeg da vet at strømforbruket har vært minimalt mens jeg har vært avgårde og ankommer likevel en varm leiligheten.

Blokkleiligheten ble innflytningsklar i 1955 og har dermed ingen naturlige smartness funksjonalitet, annet enn de forholdsvis tykke murvegger, som bidrar til at leiligheten naturlig reguleres med passe sakte temperaturendringer, samtidig som ettertiden har bidratt med utskiftning av glassflater fylt med argongass.

Dermed er forutsetningene for å kunne styre temperaturene i de forskjellige rommene godt tilstede.

Tidligere forsøkte jeg med temperatur og fuktighet sensorer i hvert rom, hvor jeg manuelt justerte varmeovner egne grade styring i forhold til ønsket temperatur vist på de eksterne sensorene.

Dette har fungert godt for å kunne holde en jevn temperatur i hvert av rommene, men det krever sitt når jeg manuelt setter temperaturen ned til borte temperatur. Noe som ofte blir varianter av forrige forsøk, selv om posisjonen forsøkes satt til det samme som forrige gang, så varierte det med hva som vistes på temperatur skjermene når jeg igjen var tilbake.

Behovet for å få til en mer aktiv variert oppvarming, ble aktualisert med galopperende strømpris perioder i slutten av 2021.

Hvor den tidligere måten å håndtere dette på var "husk å sette ned temperaturen på varmeovnene", når jeg skulle avsted på kortere eller lengre oppdrag, med det garanterte resultat av en kaldere hjemkomst og naturlig første aktivitet å manuelt justere opp temperaturen på varmeovnen i de forskjellige rom.
Med tilhørende finjustering når temperaturen kom opp til varmere nivå, noe som stort sett ble å justere ned igjen til komfortabel temperatur, da første justeringen som oftest ble noen grader for mye.

Løsningen ble å gå inn i det nye året, med mål om å finne en mer smidig måte å håndtere fremtidig kontroll på temperatur og tilhørende kostnader, samtidig som komforten var ivaretatt på en bedre måte.

- En åpenbar vinn, vinn tanke, hvor håpet om en mindre bygning inngripende løsning var det som var det ønskelige.

 De første undersøkelser var å lete blant type produkter, hos de største elektronikkforhandlere og se hva som fantes. Raskt oppdaget jeg at det var flere produsenter som hadde utstyrt varmeovnene med mulighet for tilkobling mot smart sentralstyring, uten noen annet tekniske løsninger enn tilgang på trådløst nettverk, en perfekt bygningsmessig forutsetning for min husstand.

Valget av produsent baseres på tilbakemeldinger fra artikler og brukeropplevd enkelhet, en norsk produsent fra Grini.

Valgte å anskaffe en ny varmeovn med trådløs funksjonalitet for stua og lastet ned programmet. Ble begeistret over det intuitive grensesnittet og enkelheten i å sette opp perioder for temperatur nivå og midlertidig overstyring av det programmerte.

Det utfordrende var at varmeutstyret kun benyttet det trådløse nettverket på 2,4 GHz, noe som gjorde at alle mine nyere apparater ikke pratet på det nivået, da det nye trådløse utstyret automatisk tildelte frekvens i forhold til utstyrets egenskaper.

Hentet frem min eldre backup mobiltelefon og koblet utstyret opp via blåtann og 2,4 GHz nettverket, så ble ferdig konfigurert utstyr tilgjengelig for samtlige av enhetene mine som kommuniserte på de høyere frekvenser.
  

Enkelheten i å tilpasse gradene på natt og dag, samt periodene hvor jeg er borte fungerte fantastisk godt og det at varmeovnen sin grade sensor gjelder for nivåene, ga en helt ny og mer forutsigbar styring.

Overstyring til bortenivå fungerer enkelt og responderer umiddelbart, selv om jeg ikke befinner meg i hjemmet. Det som trenger noe mer forståelse, er hvor lang tid før ankomst hjemme som endringen settes til vanlig program, for å kunne ankomme i et riktig temperert hjem.

Etter to forsøk ble forståelsen av tiden det tar å justere opp gradene, samtidig som endringen av temperaturen kan følges med i sanntid i programmet på telefonen eller nettbrettet.

Det som ble en euforisk glede, var at de gamle varmeovnene kunne integreres ved tilkobling av en smart trådløs enhet som settes mellom stikkontakt og støpsel, en god ting da de gamle varmeovnene forventes å fungerer godt i mange år til.

Det ble anskaffet en luftkvalitetsmåler fra samme produsent, som også fungerer som temperaturindikator, det er enklere å få bekreftet hva temperaturen er noe høyere opp på veggen i rommet og forståelse av varmefordelingen.

Min håndtering av varmelykken og kostnadsoptimalisering, er sider som min gamle blokkleilighet og jeg nå håndterer på en smartere og behageligere måte.

Det er flott når smarte løsninger også fungerer i gamle bygg og uten større bygningsmessige inngrep, samtidig som jeg har et verktøy som gir muligheten til å styre hvor mye jeg ønsker "å fyre for kråka".


Løsningen min består av:
Mill OIL1500WIFI3 - Oppvarming stue 20 kvm.
Mill WiFi Smart + Adax VG520TV - Oppvarming kontor 19 kvm.
Mill WiFi Smart + Mill (gammel ovn) - Oppvarming kjøkken 12 kvm.
Mill Sense Air - Luftkvalitet stue.