søndag 30. januar 2022

Smartere Hjem - Lyd

Tilgang på enhetlig lydopplevelse i alle rom, er en fornøyelig tilværelse, det å ha muligheten til å kunne nyte musikk uavhengig av hvilket rom legemet beveger seg til eller fra.

Gamle blokkleiligheter fra femtitallet, har ikke blitt bygget med tanker om å tilrettelegge for sammenkobling av musikalsk opplevelse i alle rom.

De fleste lydanlegg som jeg har plassert inn i boligene gjennom tidene, har vært rom for rom baserte løsninger med varierende antall høyttalere, for å gi en optimal opplevelse fra bestemte punkter i rommene. En nytelse som har vært stor og basert på tildelt tid til akkurat å bare gjøre det, lytte og nyte.

Tanken om å ha en kilde og trekke høyttalerkabler var tilstede, men ble valgt bort, da min "allergi" for synlige kabler ville påført installasjonen større utfordringer gjennom tykke vegger av murstein og murpuss, samt bærevegger som fortsatt skal bære.

Dermed ble det naturlig å se etter trådløse alternativer, noen som inkluderte tradisjonell tenkning og ny tilnærming, hvor tradisjonell løsning ble utelukket og dermed ingen løsning med sentralstyrt lydkilde som plasseres i valgt rom.

Lydkilde som en tjeneste, er egentlig det som naturlig passer best, musikk nytes som en strømmetjeneste og er da uavhengig av kassett eller CD-spiller.

Det finnes tre godt etablerte leverandører av strømmebasert utstyr og valget av hva som velges handler mer om hvilke verdier en ønsker å tilknytte seg og om det er åpenbare tekniske plusser og minuser.

Det opprinnelige uttrykket "Don't Be Evel" og moder konsernets "Do the right thing" ble de områder hvor verdien resonnerte best, da alternativet hvor åpenbare kritikkverdige arbeidsforhold er gjeldende og en sektlignende samling av individer som betaler masse for realisering av det mest verdifulle selskap i verden.

De tekniske forskjeller, er mer på design og hvor godt løsningen er integrert med ellers tekniske eksisterende utstyr og kvalitetsforskjellen mellom kablet og trådløs effekt ble ikke avgjørende, da hørselen har mistet de frekvenser hvor det kunne vært gjeldende.

 Plasserte dermed tre enheter i stue, en enhet på kontoret, en enhet med integrert skjerm på kjøkkenet og en enhet på badet, så var det opprinnelig en enhet inne på soverommet, men den ble pakket ned, da soverommet ikke fungerer som noen naturlig del av oppholdsroms tilværelsen.

Entreen hadde også en enhet, men den ble pakket bort, da effekt var minimal, siden lyden fra de andre rommene fylte entre området og høyttaleren stod fysisk i veien.

I en nesten kabelfri tilværelse, så nytes musikk i alle eller enkelte rom, hvor det kun er strømkabelen som må pent håndteres.

Det å dynamisk kunne tildele høyttalerne til grupperinger, gjør at det er en uendelig fleksibilitet i hvordan lyden fra rommene skal fungere, selv om mine vanligste valg er å spille musikk over alle enheter, slik at bevegeligheten oppleves som inkludert i lydbildet og totalt fri.

Det å ha en lydenhet med skjerm i stue og kjøkken, gir en dybde og mulighet for interaksjon og er en informasjonsbærere, en detalj som prissettes stort.

Den gamle Blokkleiligheten kan på utsiden se gammel og traust ut, mens den på innsiden fungerer helt som hvilket som helst teknologi tilpasset nybygd leilighet.

Det er både små og store gleder som fyller dagene og musikk er for meg en stor del av hverdagens glede.


Konfigurasjonen er som følger:

Stue: 2 stykk Nest Audio høyttalere + 1 stykk Nest Hub.
Kontor: 1 stykk Nest Audio høyttaler.
Kjøkken: 1 stykk Nest Hub.
Bad: 1 stykk Home Smart Speaker.
Entre: Pakket bort 1 stykk Nest Mini.
Soverom: Flyttet 1 stykk Nest Hub.

Så er også TV apparatets subwoofer inkludert via Chromecast Ultra eller Philips smart TV operativsystemet, dermed kan musikk bilder fylles av tyngde og fylde.